Kiinnostus kiillotettua betonilattiaa kohtaan näkyy meillä muun muassa runsain määrin esitettävinä kysymyksinä. Vastaan tässä muutamiin yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin, jotta tietoa kiillotetusta betonilattiasta olisi sinulle entistä kätevämmin tarjolla.

Mikä on kiillotettu betonilattia ja mihin tiloihin se soveltuu?

Kiillotettu betonilattia on kuiviin sisätiloihin ja julkisiin tiloihin sopiva lattiaratkaisu, jossa valmisbetoni kiillotetaan siten, ettei sitä tarvitse myöhemmin pinnoittaa tai päällystää. Käytännössä puhutaan siis valmiista lattiapinnasta, joka sopii asuinrakentamiseen, toimistoihin, teollisuuteen tai oikeastaan mihin tahansa sisätiloihin. Kiillotettu betonilattia on mielestäni todella tyylikäs ja jalan alla erityisen mukava lattiaratkaisu.

Minkälainen Ecofloor Finland Oy:n palvelupaketti on?

Ihannetilanteessa potentiaalinen asiakas ottaa meihin yhteyttä jo suunnitteluvaiheessa, jolloin voimme ottaa kantaa ja antaa neuvoja esimerkiksi betonin laatuun, raudoituksiin, valupaksuuksiin ja muihin yksityiskohtiin. Itse palvelun saa halutessaan avaimet käteen -periaatteella. Eli hoidamme massat, lattiatyön, kiillotuksen ja luovutuksen asiakkaalle.

Mitä pitää huomioida, kun suunnitellaan kiillotettavia betonilattioita?

Suunnittelijan pitää huomioida ja ratkaista muutamia asioita. Ensinnäkin betonilattian halkeilu pitäisi saada minimoitua. Betoni yleensä hieman halkeilee, mutta asiaan voi vaikuttaa esimerkiksi valupaksuuksilla ja raudoituksilla. Hieman paksummalla laatalla ja vähän isommalla raudalla saadaan halkeilua estettyä. Toisekseen myös lattiatason korot tulee huomioida. Kiillotettu betonilattiahan on sinällään jo valmis, kun taas esimerkiksi märkätiloihin tulee vielä vesieristeet ja laatat, niin betonilattia pitäisi valaa kahteen eri tasoon, ettei tule kynnyksiä. Lisäksi lattian tulee olla todella puhdas ennen valamista, sillä roskat tuppaavat nousemaan betonin pintaan. Huomioitava on myös se, että betonin on oltava todella laadukasta ja sen käyttäytyminen sekä ominaisuudet suunnittelijalla hyvin tiedossa.

Minkälainen prosessi on kyseessä ja mikä on tärkein työvaihe?

Kun tarjouksen tiimoilta päästään yhteisymmärrykseen, mennään tarkastamaan työmaata. Tämä tapahtuu siinä vaiheessa, kun ulkoseinät ovat pystyssä ja talo on vesikatossa. Tässä vaiheessa voimme vielä vaikuttaa mahdollisiin epäkohtiin esimerkiksi raudoituksessa. Sen jälkeen asiakas valmistelee lattian, tai ottaa meiltä isomman paketin. Sen jälkeen betonilattia valetaan, hierretään ja liipataan koneellisesti. Tavanomainen, niin sanottu käsiliippilattia ei missään nimessä riitä kiillotusta varten, sillä lattian on oltava jo valuvaiheessa viimeisen päälle virheetön ja sen pitää miltei kiiltää, kun lattiatyö on tehty.

Sen jälkeen alkaa jälkihoito. Valun jälkeisenä päivänä lattia tulee peitellä muovilla, jotta betoni saa rauhassa kehittää lujuutta. Muovi hidastaa veden haihtumista betonista, jolloin halkeiluriski pienenee huomattavasti. Jälkihoitoaika on minimissään viikko, mieluusti kaksi. Sitten voidaan aloittaa kiillottaminen. Betonia aletaan hiomaan joko rauta- tai muovitimanteilla, riippuen siitä kuinka paljon kiviainesta halutaan esille. Kiiltoasteeseen voidaan vaikuttaa hiontakertojen määrällä. Hiontakertojen välissä lattiaan imeytetään silikaatti kovettamaan lattian pintaa.
Viimeisen kiillotuksen jälkeen lattiaan levitetään pinta-aine suojaamaan lattiaa ja helpottamaan puhtaanapidossa. Käyttämämme aineet eivät sulje betonin pintaa, jolloin lattia jää hengittäväksi. Lattia viimeistellään huopalaikalla, jonka jälkeen se on valmis luovutettavaksi.

Lattian perustan pitää kuitenkin olla kunnossa, jotta päästään erinomaisiin lopputuloksiin. Tärkein työvaihe on ehdottomasti siis betonin valaminen. Siinä työvaiheessa ei missään nimessä saisi pihistellä.

Mitkä asiat jäävät asiakkaan vastuulle?

Valun ja kiillotuksen välinen aika jää asiakkaan vastuulle, ettei lattiaan tule epäpuhtauksia tai kolhuja. Lattian luovutuksen jälkeinen suojaus muiden rakennusvaiheiden aiheuttamilta kolhuilta on myös asiakkaan vastuulla. Opastamme ja neuvomme tässä tietysti, mikäli vaikuttaa, että asiakas apua tarvitsee.

Mitkä ovat yleisimmät sudenkuopat ja miten niiltä vältytään?

Erittäin tärkeää on, että lattiaan liittyvät työt mielletään kokonaisuutena. Monesti törmää siihen ajatusmalliin, että kiillottaminen ajatellaan täysin erillisenä toimenpiteenä, jolla pahimmassa tapauksessa toivotaan korjattavan muiden työvaiheiden virheitä. Kun prosessia ajatellaan kokonaisuutena alusta asti, näkyy se asiakkaalle lopulta suotuisasti laadukkaan lattian lisäksi myös hinnassa.

Haluaisin tässä vielä korostaa sitä lattian puhtauden merkitystä. Kaikki epäpuhtaudet kyllä paljastuvat sieltä lopulta kiillotus- ja hiontavaiheessa.

Voiko kiiltoasteeseen tai sävyyn vaikuttaa?

Lattian kiiltoasteeseen voi vaikuttaa hiontojen määrällä. Betonilattian voi saada ihan mattapintaisena, tai vastavuoroisesti todella kiiltävänä. Myös kiviaineksen ”esiin kaivamiseen” pystyy vaikuttamaan hiontojen määrällä. Runkoainesta ei tosin nykyään hirveästi haluta kaivaa esiin, sillä se on aika ”kasaria”. Sävyyn pystyy vaikuttamaan tilaamalla väribetonia.

Paljonko kiillotettu betonilattia maksaa?

Hinta riippuu kohteen koosta. Laajoissa kohteissa hinta voi olla hyvin edullinen. Pienemmissä kohteissa, esimerkiksi omakotitaloissa, hinta sitten hieman nousee. Niissä tapauksissa pyöritään keskiverto laatta- ja parkettilattian hinnoissa.

Jäikö jokin asia vielä askarruttamaan?

Ota meihin yhteyttä, olemme lattiarakentamisen asiantuntijoita ja autamme sinua mielellään löytämään oikean ratkaisun tarpeeseesi.

Ota yhteyttä