Kiillotettu betonilattia on varsin tuttu näky myymälöissä, toimistoissa ja teollisuuden lattiapintana. Nykyään valinta kuitenkin osuu yhä useammin eleganttiin, käytännölliseen ja haluttuun kiiltoasteeseen saakka kiillotettuun betonilattiaan myös asuinrakennusten lattiana.

Kiillotetun betonin helppohoitoisuus ja tyylikkyys kiinnosti

Kiillotettu betoni valikoitui lattiapinnaksi Hannu Heleniuksen Tervakoskelle vuoden vaihteessa valmistuvaan yksikerroksiseen omakotitaloon. 150 neliöinen puurakenteinen uudisrakennus muodostuu olohuoneen, keittiön ja eteisen noin 70 neliön yhtenäisestä tilasta sekä neljästä makuuhuoneesta. Toimitimme asuintilojen lattiapinnaksi kiillotetun betonilattian, sekä varaston ja pihasaunan laatoitettaviin tiloihin tavallisen betonilattian.

”Olen työssäni sillanrakennus ja -korjausyksikön työnjohtajana paljon betonin kanssa tekemisissä, joten betoni on elementtinä kyllä tuttu. Asuntomessuilla sitten tutustuimme tarkemmin kiillotettuihin betonilattioihin, joissa eniten kiinnosti helppohoitoisuus. Kiillotettu betonilattia vaikutti helposti puhtaana pidettävältä ja myös varsin tyylikkään näköiseltä. Selvittelin sitten lähiseudulta hyvillä referensseillä varustettua toimittajaa ja otin pikimmiten yhteyttä EcoFlooriin. Kyselin EcoFloorin Tomi Kannolta hieman tarkentavia kysymyksiä ja aika nopeasti hän sai meille ajatuksen myytyä”, kertoo Helenius motiiveja lattiavalinnan taustoilta.

Vaikka Heleniuksella oli vain vähän tietoa kiillotetun betonilattian toimivuudesta käytännössä, nopeutti ratkaisua ajatus sen muunneltavuudesta tarvittaessa. Jos pinnan haluaa jostain syystä joskus korvata vaikkapa laminaatilla tai laatalla esimerkiksi myyntivaiheessa, onnistuu se helposti betonilattian päälle.

”Alkuun meitä hieman epäilytti lattian viileys ja harmaa väri. Mutta maalämpö tulee kuitenkin jalkojen alle lämmittämään ja rimakaton puunsävyillä olemme saaneet värimaailman hyvin tasapainoon. Odotan kyllä innolla, miltä kiillotettu betoni tuntuu käytännössä”, sanoo Helenius.

Lattian kiiltoasteesta päästiin yksimielisyyteen nopeasti. Asiakas halusi nimenomaan mattapintaista lattiaa ja EcoFloorilta tulikin hyvin nopeasti idea, joka osui yksiin heidän tahtotilansa kanssa.

Selkeä työnjako ja lattiatoimittajan ammattitaito helpottivat prosessia

Työnjako projektissa sovittiin siten, että asiakas hoitaa itse lattiaan eristeet, lämmitysputket ja raudoitukset. Myös lattiatyön aikainen sekä jälkeinen suojaus oli asiakkaan omalla vastuulla. EcoFloor vastasi itse betonoinnista sekä lattian kiillotuksesta.

”Suojasimme paikat ennen valua ja EcoFloorin Tomi kävi tarkastamassa, että suojaukset oli kunnollisesti tehty ja katsottiin että korot ja raudoitukset olivat asianmukaiset. Pitkään tilaan päädyttiin laittamaan hieman lisärautaa, jotta betonin halkeilu saataisiin minimoitua. Itse betonointi oli päivän homma, jonka jälkeen suojasimme lattian. Kolmen viikon kuluttua valusta oli vuorossa kiillotus, jota tehtiin useamman päivän ajan. Sen jälkeen kävimme tarkastamassa, että lopputulos oli meitä miellyttävä, ja EcoFloor hoiti vielä lattian pintakäsittelyn. Sitten suojasimme lattian, ettei siihen tulisi enää rakennusaikaisia kolhuja. Suojaamiseen ja muihin omiin tehtäviimme saimme EcoFloorilta hyvät ja selkeät ohjeet”, kertoo Helenius.

EcoFloorin toiminnasta Heleniuksella on vain hyvää sanottavaa. Asiakkaan ja lattiatoimittajan vastuut oli selkeästi jaoteltu ja asiakkaan huomioiminen projektin aikana oli erinomaisella tasolla. Toisaalta lattiatoimittajalta löytyi myös tarvittavaa jämäkkyyttä kertoa mielipiteensä niissä asioissa, joissa sille oli tarvetta. Helenius kertoo EcoFloorin tarjonneen apua myös varsinaisen toimitussisällön ulkopuolelta.

”Sovitun palvelun ulkopuolelta saimme vielä Tomilta vinkkejä ja suosituksia esimerkiksi siihen, miten märkätilat ja lattiat saadaan samaan korkoon, ja muihin lattiaprojektin rajapintaan liittyneisiin asioihin. Ehdottomasti EcoFloor jäi mieleen niin positiivisena kokemuksena, että jos vielä joskus tulee rakennettua, niin numero on kyllä muistissa. Ja voin kyllä myös suositella.”

Talo valmistuu vuoden vaihteen tienoolla, joko loppu- tai alkuvuodesta, ja Helenius perheineen pääsee kokemaan betonilattian arkielämänsä alustana. Odotukset lattian helppohoitoisuuden, kestävyyden sekä tyylikkyyden suhteen ovat korkealla. Kiillotettu betonilattia on herättänyt myös Heleniuksen tuttavapiirissä runsain mitoin uteliaisuutta.

”Monet kaverit ovat tiedustelleet, että mikäs se tällainen lattia oikein on? Kiinnostuneita tuntuvat olevan ja kyselevät paljon prosessista ja lopputuloksesta. No, prosessista on pelkkää hyvää sanottavaa, ja hyvältä se näyttää, mutta itse lattiasta käytännön kokemuksia saadaan tietysti vasta muuton jälkeen”, sanoo Helenius.